VRAĆA SE ŠKOLSKI SPORT Nove upute za održavanje nastave i školskih sportskih aktivnosti u školskoj godini 2021./2022.

  Obavijesti         30.08.2021.
VRAĆA SE ŠKOLSKI SPORT Nove upute za održavanje nastave i školskih sportskih aktivnosti u školskoj godini 2021./2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo te Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdali su Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti Covid-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022. Dio uputa odnosi se i na održavanje tjelesne i zdravstvene kulture te sportskih aktivnosti u školama i školskim dvorana - više pročitajte u nastavku.

 

Prošlogodišnja teška zdravstvena situacija u Republici Hrvatskoj zahtijevala je stroge epidemiološke mjere koje su uvelike ograničile rad sportskih školskih klubova, sportskih udruga i organizacija, kao i školskih sportskih saveza te onemogućile održavanje većine aktivnosti i natjecanja predviđenih u školskom sportu. 

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo te Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdali su u četvrtak, 26. kolovoza 2021., Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti Covid-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022. Nove smjernice olakšavaju održavanje školskih sportskih aktivnosti te tjelesne zdravstvene kulture s ciljem povećanja tjelesne aktivnosti i poticanja na bavljenje sportom “zbog očuvanja dobrobiti djece i vlastitog zdravlja” (HZJZ, upute, kolovoz 2021.) Dio uputa koji se odnosi na održavanje tjelesne i zdravstvene kulture te sportskih aktivnosti u školama i školskim dvorana donosi mnoge pozitivne promjene koje navodimo u nastavku: 

 

  1. Dopušteno je miješanje djece i učenika različitih odgojno-obrazovnih skupina koji su slične dobi i uobičajeno provode školske i izvanškolske aktivnosti zajedno s drugom djecom/učenicima i odgojiteljima/nastavnicima na način da je prilikom miješanja skupina/razrednih odjela obvezno držati najveći mogući razmak, kao i nošenje maske, osim za djecu u dječjim vrtićima i učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole te prilikom sportskih aktivnosti.

 

Ova je odredba donesena sa zaključkom da nije održivo inzistirati na odvajanju svakog pojedinog razrednog odjela zbog prirode izvannastavnih, fakultativnih, sportskih i kulturnih aktivnosti. 

 

  1. Preporučeno je da svaka odgojno-obrazovna skupina/razredni odjel boravi u jednoj prostoriji što je više moguće, osim kada to zahtijeva nastavni proces poput nastave u kabinetima, vježbaonicama, informatičkim učionicama, nastave tjelesne i zdravstvene kulture u školskoj sportskoj dvorani i sl. te preporučuje se da se boravak u blagovaonici, sportskoj dvorani, knjižnici i drugim zajedničkim prostorijama organizira po skupinama, po mogućnosti da se jasno na vidnome mjestu naznači maksimalan broj osoba koje u isto vrijeme mogu boraviti u tim prostorima.

 

  1. Maske za lice obavezne su u nizu situacija kada dolazi do miješanja učenika različitih razrednih odjela (osim na sportskim aktivnostima).

 

Ova je odredba promijenjiva s obzirom na epidemiološku situaciju pri kojoj su moguće nove odluke nadležnog lokalnog stožera za pojedinu školu.

 

Dio odluke koja se odnosi na održavanje tjelesne i zdravstvene kulture te rada u sportskim dvoranama prenosimo u cijelosti:

 

“Ustanove trebaju obratiti posebnu pozornost na fizičke aktivnosti djece/učenika. Djecu i učenike potrebno je poticati na bavljenje sportom zbog očuvanja dobrobiti i vlastitog zdravlja. Dopušteno je održavanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture u školskim sportskim dvoranama, ali se preporučuje održavanje nastave koliko je to moguće na otvorenom. 

 

Ne preporučuju se sportska natjecanja u zatvorenom te se u epidemiološkom smislu na zatvorenom primjenjuju odgovarajuće preporuke za sport ako su na snazi. Vanjski prostor je podijeljen i njegova je upotreba vremenski podijeljena prema razrednim odjelima, odnosno odgojno-obrazovnim skupinama za učenike s teškoćama u razvoju. 

 

Nekoliko odgojno-obrazovnih skupina (razrednih odjela) koje su slične dobi i uobičajeno provode školske i izvanškolske aktivnosti zajedno mogu se spajati na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, u svlačionici, kao i u dvorani.

Dopušteni su treninzi školskih sportskih klubova u školskim dvoranama u kojima sudjeluju učenici različitih razreda.

 

Dopušteni su treninzi športskim klubovima u školskim dvoranama za sve dobi i kategorije sportaša. Preporučuje se prilikom treninga sportskih klubova održavanje treninga sa stalnim grupama nepromijenjenog sastava. 

 

Nisu dopušteni treninzi rekreativaca u školskim dvoranama.”

 

Čitajući ove upute, zahvaljujemo Vladi Republike Hrvatske te Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Ministarstvu turizma i sporta što su prepoznali problem neaktivnosti djece u školskom obrazovnom sustavu te što su nas novim mjerama doveli jedan korak bliže sportskoj rekreaciji nalik onoj prije pandemije. Veseli nas što ove upute otvaraju prilike za nove suradnje, kao i nastavak vrijednih projekta koje provodimo, i u koji će od sada moći biti uključeno još više djece.

 

Sigurni smo da će djeca i roditelji biti jednako zahvalni na ovim mjerama koje će uvelike olakšati sudjelovanje u sportskih aktivnostima, stvoriti mogućnost za organizaciju i provođenje natjecanja u skoroj budućnosti te omogućiti djeci jednaka sportska iskustva kakva smo pokušali stvoriti različitim projektima tijekom prošle školske godine i ljeta - i konačno, unaprijediti kvalitetu života naših najmlađih. 

 

Više o novim uputama pronađite na službenim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja, a dokument u cijelosti možete pronaći i pročitati OVDJE:

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti Covid-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022.

 

Nikola Perković, prof., predsjednik HŠŠS-a i dr.sc. Ivan Dujić, glavni tajnik HŠSS-a

 

Obavijst HŠSS-a - Gornji tekst u pdf obliku

(skolski-sport.hr)

 

 

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.