HRVATSKI ŠKOLSKI SPORTSKI SAVEZ Dodatni bodovi za upis u srednju školu

  Obavijesti         20.05.2020.
HRVATSKI ŠKOLSKI SPORTSKI SAVEZ Dodatni bodovi za upis u srednju školu

Napomena!

Već godinama objavljujemo informativni tekst u kojem iznosimo niz činjenica koji su od velike važnosti roditeljima koji su u potrazi za informacijama vezanima za dobivanje dodatnih bodova za upis u srednje škole. Na sastavljanje informativnog teksta nagnali su nas brojni pozivi telefonom i e-mail poruke kojima nas roditelji mole za pomoć jer su čuli da se mogu dobiti dodatni bodovi ali ne znaju kako do njih. Ovaj tekst je za njih. Informacije su primarno za one roditelje čija su djeca sudjelovala u školskim sportskim natjecanjima te po toj osnovi očekuju dodatne bodove, no u tekstu ima sasvim dovoljno informacija da svoje odgovore pronađu i roditelji čija su djeca nastupala u raznim drugim natjecanjima znanja koja su u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO).

Razlog za pisanje ovog uvoda  leži u pojavi pandemijske bolesti COVID-19 uzrokovanje novim korona virusom SARS CoV-2. Naime, pandemija je poremetila gotovo sve pa tako i održavanje državnih prvenstva, redoviti rad u školama i dosta toga što na bilo koji način ima ili će imati veze s temom o kojoj pišemo  - dobivanje dodatnih bodova za upis u srednje škole.

Primjerice, Hrvatski školski sportski savez je uspio održati državna prvenstva u nekoliko sportova (plivanje, judo, šah, gimnastika, badminton i košarka). Međutim, nakon odluke nacionalnog stožera Civilne zaštite u ožujku kada je sve stalo, nisu održana sljedeća natjecanja: futsal, rukomet, odbojka, stolni tenis, kros, atletika, državno prvenstvo za učenike s intelektualnim teškoćama, većina županijskih natjecanja za učenike 5. i 6. razreda, te državno prvenstvo u svim sportovima za učenike 5. i 6. razreda:  futsal, košarka, rukomet, odbojka, atletika, kros i graničar.

Ostaje nam da pratimo hoće li i kada MZO donijeti odluke koje su vezane za postupak upisa u srednje škole. Iz teksta koji je u nastavku vidjeti ćete koje su to odluke. Vidjeti ćete da se tekst odnosi na upis u prošlu školsku godinu, no čim dođe do nekih promjena u tekst ćemo postaviti nove poveznice (linkove) kako bi i vas pravodobno informirali. 

Cijenjeni roditelji, staratelji,

kao što već znate učenici  osmih razreda osnovnih škola mogu pri upisu u neki od programa srednjih škola dobiti DODATNE bodove.

Dodatni bodovi mogu se dobiti po nekoliko kriterija, no mi ćemo se usredotočiti na kriterij uspjeha u sportu.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (sada Ministarstvo znanosti i obrazovanja - MZO) donijelo je 29. travnja 2015. godine  Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole. Za razliku od prijašnjih godina, Pravilnik koji je donesen 2015. i dalje je na snazi.  U tom je dokumentu jasno određeno tko i pod kojim uvjetima može dobiti dodatne bodove.

Klikni na link za preuzimanje Pravilnika.

Postoji i izmjene i dopune Pravilnika od 9. svibnja 2017.

U članku 17. Pravilnika stoji:

Vrednovanje rezultata kandidata postignutih na sportskim natjecanjima

Članak 17.

(1)  Kandidatima se vrednuju rezultati koje su postigli u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja na natjecanjima školskih sportskih društava koja su ustrojena prema Propisniku Državnoga prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske, a pod nadzorom natjecateljskog povjerenstva Hrvatskoga školskoga športskog saveza.

(2)  Pravo  na  dodatne  bodove  kandidati  ostvaruju  na  temelju  službene  evidencije  o  rezultatima održanih natjecanja školskih sportskih društava koju vodi Hrvatski školski sportski savez (HŠSS).

Nadalje stoji da će se osvojeno 1. mjesto vrednovati s 3 boda, drugo mjesto s 2 boda i treće mjesto s 1 dodatnim bodom.

Kako bi vam pomogli objasniti čemu o čemu se  u tom članku 17 radi. Praksa naime pokazuje, da roditelji ili uopće ne znaju da taj dokument postoji ili se ravnaju prema glasnima. Primjerice: „Čula sam da … ili… rekli si mi da može… „ i tome slično.

Obzirom da je riječ o upisu u srednju školu, a držimo da je to dovoljno ozbiljna stvar, te se cijeli posao mora shvatiti odgovorno i temeljito.

 

Dakle, u prvom stavku Članka 17. govori se o tome da će dodatne bodove dobiti učenici koji su u redovitom programu bilo koje osnovne škole u Republici Hrvatskoj u posljednja 4 razreda ostvarili neko od prva tri mjesta na Završnici Državnih prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske. Riječ je zadnjoj fazi natjecanja koje organizira Hrvatski školski sportski savez za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

 

Molimo da UVAŽITE ČINJENICU da se radi o natjecanju ŠKOLSKIH SPORTSKIH DRUŠTAVA. To su natjecanja školskog sporta i NE BI IH SMJELI ZAMIJENITI S KLUPSKIM NATJECANJIMA.

Sada je vrijeme da se upoznamo o kojim je točno sportovima riječ.

U sustavu školskog sporta učenici OSNOVNIH ŠKOLA (sada ćemo samo o osnovnoškolcima, jer su oni relevantni za temu upisa u srednju školu) natječu se cijele godine, počevši od rujna pa sve do Završnice u svibnju u ovih 15 sportova:

FUTSAL (MALI NOGOMET)

KOŠARKA

RUKOMET

ODBOJKA

ATLETIKA

PLIVANJE

STOLNI TENIS

BADMINTON

GIMNASTIKA

KROS

JUDO

ŠAH

GRANIČAR

KARATE (otvoreno prvenstvo)

STRELJAŠTVO (otvoreno prvenstvo)

TAEKWODO (otvoreno prvenstvo)

U školskoj godini 2018/2019  HŠSS je organizirao  tri  Otvorena prvenstva školskih sportskih društava za sportove streljaštvo, karate i taekwondo.

U školskoj godini 2019/2020 HŠSS nije imao u planu organizaciju otvorenih prvenstva. Prvi puta se trebalo za učenika 5.i 6. razreda održati natjecanje u graničaru, no zbog pandemije se nije održalo.

U svim tim sportovima učenici se natječu EKIPNO, a ne pojedinačno i to u konkurenciji DJEČAKA I DJEVOJČICA.

 

 

Jedino plasman naslova državnog prvaka (za koje se dobiva 3 boda) te plasmani 2. (2 boda) i 3. mjesta (1 bod) osigurati će dodatni bod/bodove učeniku ili učenici.

U članku 15. Pravilnika jasno je napisano da će se u obzir uzeti samo jedno, najbolje postignuće. Stoga, nije moguće zbrajati, primjerice, osvojeno prvo mjesto ove godine i osvojeno 3 mjesto prošle godine, što bi po toj računici dalo 4 dodatna boda.

Nažalost, takvo zbrajanje bodova nije moguće.

Štoviše, evidenciju o tome koje je mjesto i koje godine učenik s ekipom školskog sportskog društva osvojio na natjecanjima u sustavu školskog sporta, vrlo precizno vodi Hrvatski školski sportski savez.

Nakon završetka natjecanja, Hrvatski školski sportski savez podatke o uspjesima u sportu dostavlja u CARNet, koji onda te podatke ugrađuje u sustav za ON-LINE upise u srednju školu. Tom sustavu možete pristupiti ako u adresnu traku vašeg Internet preglednika upišete: https://www.upisi.hr

 

 

 

Nakon dobivanja korisničkog imena i lozinke, te pina učenik može pristupiti sučelju.

Podatak o broju dodatnih bodova na temelju plasmana na natjecanjima (ne samo sportskim) U TEKUĆOJ ŠKOLSKOJ GODINI biti će vidljiv nakon unosa podataka od strane Agencije za odgoj i obrazovanje te Hrvatskog školskog sportskog saveza.

 

Dio teksta formatiran kao BOLD ITALICS se odnosi na upis u školsku godinu 2019/2020. Kada se donesu nove odluke ažurirati ćemo tekst. Provjerite kada je tekst ažuriran - klikni na link.

Ti upisi će se dogoditi sredinom lipnja, a bodovi će biti vidljivi čim se upišu u sustav ali ne prije 16.lipnja 2019.

Potpuno stanje dodanih bodova biti će vidljivo nakon 26. lipnja 2019. odnosno nakon mogućnosti prijave obrazovnog programa.

Temeljem ODLUKE O UPISU UČENIKA U I.RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020.  od 20. svibnja 2019. godine utvrđeno jer da će  početak prijave obrazovnih programa biti 26. lipnja 2019. godine.

 

Podaci o dodatnim bodovima na temelju uspjeha u sportskim natjecanjima PROŠLIH godina mogu biti vidljiva u e-matici.

Svakako prije pročitajte sve informacije na portalu upisi.hr

Pratite informacije na upisi.hr i na našim mrežnim stranicama .

VAŽNO!!!!

Ako u e-matici primijetite da vaše dijete nema dodatne bodove, a znate da ima na njih pravo, odnosno ako i nakon što se u sustavu on line upisa u srednju školu bude moglo birati primijetite da bodova u sustavu nema, svakako se javite telefonom ili još bolje e-mailom u korisničku podršku web stranice UPISI.HR

Ako primijetite pogrešku, pošaljite upit elektronskom poštom na helpdesk@skole.hr

ili na telefon : 01 6661 500

s  napomenom da navedete sljedeće podatke:

– Ime i prezime

– Korisničku oznaku

– Kontakt telefon/mobitel

– Detaljan opis problema uz sve informacije za koje smatrate da bi mogle pridonijeti bržem rješavanju upita.

Nakon toga, trebate samo čekati da se vaš problem riješe ljudi koji su za to zaduženi.

 

 

Nakon što se vaše dijete upisalo u srednju školu trebate po naputku u školu dostaviti neku dokumentaciju.

NE MORATE DOSTAVLJATI DOKUMENT KOJI ĆE POTVRDITI DA JE VAŠE DIJETE TE I TE GODINE OSVOJILO NEKO MJESTO NA NATJECANJU ŠKOLSKOG SPORTA, TE TIME OSTVARILO NEKI BROJ DODATNIH BODOVA ZA UPIS.

Takav dokument se nekada izdavao, ali od kada smo (HŠSS, MZO i CARNet) razmijenili podatke o učenicima i sve ugradili u portal UPISI.HR ne potrebe za izdavanjem nekog vjerodostojnog dokumenta.

Ma što negdje o tome suprotno čuli ili pročitali smatrajte neutemeljenim.

I pri kraju, spomenuti ćemo neke od najčešćih zabluda koje se ponavljaju iz godine u godinu, a odnose se na dobivanje dodatnih bodova za upis u srednju školu, a na temelju uspjeha u sportu.

Problem  1.: „Moj sin je odličan sportaš i bio je prvak Hrvatske, a nema bodove?“

Objašnjenje:  Pohvalno je da je učenik sportaš, ali vjerojatno je riječ o klupskom sportu i sustavu natjecanja koje NE PROVODI HRVATSKI ŠKOLSKI SPORTSKI SAVEZ.

Problem 2.:  „Moja kćer trenira akrobatski rokenrol 5 puta tjedno i najbolja je u školi, i bila je prva na državnom natjecanju, a nema bodova“.

Objašnjenje: U potpunosti razumijemo roditelja koji shvate da sustav ne vrednuje uspjeh u sportu koji nije u sustavu školskog sporta. No, takvo je pravilo koje je ustanovilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.   Mi u HŠSS, možemo jedno strpljivo poslušati ljute roditelje, ali pravilo ne možemo promijeniti.

Problem 3.: „Moje dijete je bilo prvak grada, a nema dodatnih bodova?“

Objašnjenje: Vrednuje se isključivo plasman na Završnici Državnog prvenstva. Završnica je posljednje natjecanje u sustavu koje je opisano u Propisniku Državnog prvenstva. Sve faze natjecanja i plasmani  ostvareni na njima,  (sve počinje s međurazrednim,  gradskim, pa županijskim, pa među županijskim)  NE VREDNUJU SE ZA DODATNE BODOVE ZA UPIS U SREDNJU ŠKOLU. Vrednuje se samo plasman na Završnici Državnog prvenstva i Otvorenom prvenstvu Školskih sportskih društava.

Tekst i fotografije: skolski-sport.hr

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.